toggle menu
FiremníPohotovost.cz
  • Praktické příručky
  • Otázky a odpovědi
  • Kalendář
  • Formuláře
  • Odkazy
  • Články
    • Obecné informace
    • Oficiální sdělení
  • Kontakt
Friday, 16. May 2025
saved articles (0)
FiremníPohotovost.cz
Banner
  • Praktické příručky
  • Otázky a odpovědi
  • Kalendář
  • Formuláře
  • Odkazy
  • Články
    • Obecné informace
    • Oficiální sdělení
c Rozšířit vše C Sbalit vše

Stravovací služby (9)

b
Platí omezená otevírací doba pro restaurace i v případě, že se jedná o soukromou uzavřenou akci typu svatba/rodinná oslava?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Ano, jedná-li se o provozovnu stravovacích služeb, pak vnitřní prostory musí být v čase 23:00 – 06:00 uzavřeny.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
Je možno mít v restauraci připravené prostřené stoly s příbory a skleničkami na stole, a to po předchozí dezinfekci po každém klientovi? Může mít personál místo roušky ochranný štít?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Pokud je režim restaurace nastaven tak, že s příbory na stole manipulují jen ti hosté, kteří u něj aktuálně sedí (tzn. že příbory nejsou např. ve společné nádobě, ze které si příbory mohou vzít i následující hosté), je možné mít stoly prostřeny ještě před příchodem hosta. Personál je povinen nosit prostředky ochrany dýchacích cest, je tedy umožněno místo roušky obléci ochranný štít.

b
Jaká hygienická opatření musí přijmout kavárna s dětským koutkem, která je mimo OC?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Uplatní se pravidla stanovená pro vnitřní prostory provozovatelů stravovacích služeb. Prostory, kde si děti hrají, by měly být pravidelně dezinfikovány, děti by mezi sebou měly udržovat rozestupy 2 metry atd. Uplatní se tedy obdobné podmínky, které jsou stanoveny pro vnitřní sportoviště.

b
Je možné, aby kuchař, který se nachází v prostředí, kde je vyšší teplota, roušku nepoužíval nebo používal nějak omezeně?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Výjimka z povinnosti nošení ochranného prostředku dýchacích cest se uplatní od 19. května na osoby, které vykonávají práci zařazenou rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví do kategorie třetí nebo čtvrté pro rizikový faktor pracovních podmínek zátěž teplem, a dále osob, jež vykonávají práci, která dosud nebyla kategorizována a u které lze předpokládat, že po provedení kategorizace bude z důvodu přítomnosti rizikového faktoru pracovních podmínek zátěž teplem spadat do kategorie třetí nebo čtvrté. Jedná se např. o profese v hutnictví, svářečství, sklářství apod. Další výjimka je stanovena pro zaměstnance po dobu, kdy vykonává práci na jednom místě, pracuje-li ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby. Do této kategorie spadají např. manuální práce u pásu či kancelářská práce. U kuchaře existuje zvýšené riziko kontaminace při práci s jídlem, tudíž je třeba zvýšených hygienických opatření a kuchaři roušky nosit musí.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
Platí pro kasina omezená otevírací doba?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Žádná omezení na otevírací dobu nejsou, tudíž mohou mít otevřeno 24h. Pokud by ale v rámci kasina byl otevřen i bar, pak se otevírací doba omezuje tak, že v čase mezi 23:00 a 6:00 musí být zavřeno.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
Restaurace v Praze každoročně provozuje předzahrádku, za kterou pravidelně odvádí poplatky. Budou letos odpuštěny? Pokud ano, musí restaurace absolvovat standardní povolovací procedury? Mění se něco i pro stánkový prodej či farmářské trhy?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Žádné podobné centrální opatření přijato nebylo, je to na rozhodnutí konkrétních orgánů, zejména místních samospráv, které doporučujeme kontaktovat. V případě hl. m. Prahy však došlo k přijetí usnesením Zastupitelstva hl. m. Prahy č. 16/1 ze dne 16. 4. 2020, díky kterému se, s ohledem na vyhlášení nouzového stavu a následných přijatých karanténních opatření, automaticky odečítá místní poplatek za užívání veřejného prostranství za umístění restauračních předzahrádek za období od 14. 3. 2020 do 31. 12. 2020 a krom toho také nájemné, a to za období od 1. 3. 2020 do 31. 12. 2020. Povolovací procedury pro umístění předzahrádek musí restaurace absolvovat standardním způsobem.
Uvedeným usnesením se současně plošně promíjí místní poplatek za užívání veřejného prostranství umístěním dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb (jedná se např. o posezení před restaurací, stánkový prodej, nebo trhy) z důvodu mimořádné události. Je tedy odpuštěn poplatek dle §2, odst. 1, písm. c) vyhlášky hl. m. Prahy č. 5/2011 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, ve znění pozdějších předpisů, a to za období od 14. 3. 2020 do 31. 12. 2020. V tomto případě bude rovněž odečteno nájemné, avšak na základě žádosti jednotlivých nájemců s odkazem na snížení sazby místního poplatku na 0,- Kč.
Již otevřená restaurace či hospoda s předzahrádkou tedy nově do konce roku nemusí hradit poplatky spojené s provozem předzahrádky. Rozhodne-li se dále restaurace či hospoda otevřít předzahrádku, kterou dosud neměla, a standardním způsobem podstoupí předepsanou proceduru hl. m. Prahy, pak poplatky spojené s jejím provozem do konce roku nemusí hradit.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
V podmínkách pro provoz venkovních zahrádek je napsáno, že zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 m, s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu. Kolik lidí může sedět u jednoho stolu? Co se rozumí pod pojmem stůl? Může být více stolů sraženo?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Pravidla pro venkovní zahrádky nelimitují počet lidí sedících u jednoho stolu. Stolem se rozumí jeden stůl, ne sražení většího množství stolů k sobě.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
Zahrádka s obsluhou – jsou nějak omezeny otevírací hodiny? Mají využívat své standardní nádobí, nebo dále jen kelímky a jednorázové nádobí?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Otevírací doba venkovních zahrádek je omezena vyhláškou obce. Pokud ne, pak musí mít zavřeno v čase 23:00 – 06:00. Nebyl stanoven zákaz používání standardního (skleněného, porcelánového, keramického apod.) nádobí.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani
b
Provozovatel hospody se ptá, zda umělci, kteří tam budou mít produkci, musím mít test RT-PCR?
Zveřejněno zapnuto 5. 6. 2020

Ano, pokud chtějí vystupovat bez roušek.

Zdroj: 
https://www.businessinfo.cz/clanky/odpovedi-na-nejcastejsi-dotazy-podnikatelu-ohledne-aktualnich-opatreni-proti-sireni-koronaviru/#kd-podnikani

Zpět na přehled sekcí

Seznam sekcí

  • COVID Nájemné
  • ANTIVIRUS - program ochrany zaměstnanosti
  • Opatření na podporu podnikání
  • Pracovněprávní problematika
  • Ošetřovné pro OSVČ
  • Úvěr COVID
  • Kompenzační bonus
  • Podpora pro s.r.o.
  • Stravovací služby
  • Další služby
  • Přeshraniční pohyb
  • Ochrana osobních údajů
  • Ostatní
  • O projektu
  • Kontakt
  • GDPR
Tento informační web Vám přináší portál Živéfirmy.cz
  • Praktické příručky
  • Otázky a odpovědi
  • Kalendář
  • Formuláře
  • Odkazy
  • Články
    • Obecné informace
    • Oficiální sdělení
  • Home
  • O projektu
  • Typography
  • Kontakt
Soubory cookies umožňují správné a úplné používání webových stránek.

Web používá nezbytné cookies pro jejich fungování. Se souhlasem jsou zpracovávané preferenční a statistické cookies, které slouží pro zapamatování nastavení a měření návštěvnosti. Další informace zobrazíte kliknutím na “Informace o cookies”. Podrobnou úpravu můžete provést kliknutím na “Vlastní nastavení”. Své preference můžete kdykoliv změnit a souhlas odvolat kliknutím na “Cookies” v zápatí stránky. Volba pouze nezbytných cookies může mít vliv na funkčnost a výkon stránek.

   

Vlastní nastavení cookies

  • Technické cookies (vždy aktivní)
    Zprostředkovávají základní funkčnost stránek. Web bez nich nemůže fungovat, proto není možné je vypnout. Při jejich zakázání v prohlížeči nemusí web správně fungovat.
  • Statistické cookies
    Sbírají anonymní statistiky, které umožňují pochopení návštěvníků a jejich pohybu na webu. Pomáhají tak vylepšovat webové stránky.
 

Oznámení